Nybyggarlandet Internet

Är Internet någonting nytt för dig; är du kanske rent av en av dem som fått Internet av tomten?

Låt mig i så fall hälsa dig välkommen till landet bortom sladden - den nya kontinent som trotsar alla hittills kända geografiska gränser. Internet är någonting så makalöst som ett världsomspännande rike, en helt ny värld av kunskap och underhållning att njuta av från ovan.

Om du befinner dig i Nils Holgerssons skor, och tänker lifta in i Internets digitala myller av nytt och främmande på en musrygg, ska du få några välgångsord på vägen.

Internet själv
Det Internet vi känner idag har vuxit fram successivt sedan 1960-talet, då man först kopplade datorer i nätverk, och förändrats många gånger. Det innebär att dagens Internet i själva verket bara är ett paraplynamn för flera olika metoder att skicka information mellan datorer.

Det man oftast menar när man talar om Internet (och det vi koncentrerar oss på här) är det spröt i paraplyet som kallas world wide web, www. Här samsas text, fotografier, ljud och filmer, och det är också här den stora kommersiella expansionen sker - banker och fondkommissionärsfirmor öppnar internetkontor, affärer säljer saker, nyhetsbyråer erbjuder dygnet runt-nyheter.

Ännu är emellertid den kommersiella delen av www ganska begränsad. Internet är fortfarande, såsom ursprungstanken var, till stora delar gratis. Man kan hitta gallerier för värvningsaffischer från andra världskriget, hålla sig ajour med det senaste skvallret från Hollywood eller kasta sig över någon av www:s språkkurser - det som sätter gränserna är den alltid så gäckande fantasin.

Sökmotorerna
Webben, eller nätet för dem som så föredrar, är en ständigt växande kontinent som dagligen berikas med nya möjligheter och adresser. Det första man behöver, som nyanländ och vilsekommen netizen (nätinvånare) är en kompass med inbyggd ficklampa som hjälper till när det digitala mörkret kryper för nära inpå.

Den hjälp som erbjuds och finns tillgänglig kallas sökmotorer - reklamfinansierade index över stora delar av internets sidor. För oss användare är det kostnadsfritt.

Hos en del sökmotorer skriver man in nyckelord som beskriver det man letar efter och får sedan (i bästa fall) veta vilka hemsidor (platser på www) som motsvarar denna beskrivning. Andra har samlat webbens innehåll i ämneskategorier, så att man kan få en överblick över utbudet utan att ha något specifikt att leta efter.

I sammanhanget är det viktigt att veta att ingen sökmotor är fullständig. Innan man når fram kan man alltså behöva leta i flera olika register - det är regel snarare än undantag.

Liten varning
Bortsett från att man aldrig, inte under några förhållanden, ska skicka sitt kreditkortsnummer över internet - säkerheten är fortfarande för dålig, och har man otur kan någon illasinnad, digital stråtrövare roffa åt sig numret och handla med det själv - kan man ta det lugnt och klicka sig djupare och djupare in i djungeln bortom sladden.

För det mesta är nämligen www en vänlig plats med enkla regler, så länge man inte glömmer att Internet och i synnerhet world wide web fortfarande bäst beskrivs som ett nutida nybyggarland - ett 1990-talets vilda västern, där allt från stråtrövare och guldgrävare till domedagspredikanter och lyckorusiga visionärer frodas i laglös glädje.

Välkommen hit!

Adresser
http://www.student.nada.kth.se/~d92-pla/INTRO.html (En introduktion till world wide wen och hur man tar sig fram - mycket pedagogisk och bra! Stöds av Skolverket.)

http://www.yahoo.com (Yahoo är en kategoriindelad sökmotor för hela världen, där man antingen letar sig fram efter ämne eller med nyckelord. Här har man också tillgång till Reuters amerikanska nyhetsgren.)

http://www.lycos.se/ (Svenska Lycos är en sökmotor som täcker hela världen; man letar med nyckelord.)

http://uk.imdb.org/ (Internets egen filmdatabas där man till exempel kan läsa om vilka filmer skådespelarna kommer att spela in nästa år.)

http://www.sr.se/ekot/nyheter/ (Sveriges Radios ekoredaktion lägger ut sina sändningar på internet. Det kostnadsfria hjälpprogrammet RealAudio krävs - instuktioner finns hos SR.)

http://www.cnn.com/ (Nyhetsbyrån CNN:s nyhetsförmedling på www uppdateras dygnet runt.)

http://www.travlang.com/languages/ (Lär dig ett ett nytt språk på turistnivå.)
blog comments powered by Disqus