Längst tålamod vinner

Tålamod sägs vara en dygd. Eftersom jag utrustats klent med just den sortens mod har jag alltid tyckt att dygder är klart överskattade. De senaste årens utveckling har emellertid fått mig att delvis tänka om.

Sista halvan av nittiotalet tillbringade jag på ett av portalföretagen för den nya ekonomin. Vi var kända som e-handelsexperter och var enormt stolta över vårt first mover advantage.

I tider då världen genomgår ett paradigmskifte måste det löna sig att vara först in på ett område, resonerade vi och många med oss.

När jag började 1997 hade bolaget redan levererat NK-hallens matbutik som en av Sveriges första e-handelsbutiker, följt av högprofilanseringar som Bokus och Matomera.

Just Matomera har jag återvänt till i tankarna många gånger de senaste åren. Det var en livsmedelsbutik startad av Bergendahlsgruppen och gjord enligt konstens alla regler. Som livsmedelsspecialister var de noga med att göra det rätt. Ett specialbyggt plocklager byggdes enbart för e-lösningen. Plocklistorna var ordnade så att de tyngsta varorna lades i botten. Kylvarorna togs in sist och förvarades i särskilda kylväskor så att kunder fick varorna i en obruten kylkedja. Varorna levererades hem till kunder i Malmöregionen. Betalningen skedde vid dörren med mobila GSM-terminaler (japp, ganska science fiction på den tiden).

First mover advantage.
Hur skulle någon kunna konkurrera med detta?

Närmsta konkurrenter försökte använda sina befintliga butiker som plocklager. Kunder i butikerna borde därmed få sämre service eftersom personalen ägnade tid åt att betjäna e-kunder, resonerade vi.

29 mars 2001 lade Matomera ner.

Alla som ser Linas Matkasse, Middagsfrid eller Icas snart nationella satsning Handla24 förstår vart jag vill komma. Resonemangen om Tålamod är en dygd eller First Mover advantage hamnar i nytt ljus när kunderna tar drygt tio år på sig att anamma paradigmskiftet in i sin vardag.

Matomera var ett av flera exempel på någon sorts prematur innovation som både mitt och andras bolag ägnade sig åt, och där samhället egentligen först nu många år senare skördar de mogna frukterna.

Med en lätt sentimental underton och en allt djupare insikt om hur lång tid det tar att åstadkomma verklig förändring skulle jag vilja lyfta hatten för alla som var med när de begav sig.

Skål på er skurkar och banditer! Nästa teknikskifte ska vi springa maraton och inte spurta redan ur startblocken.
blog comments powered by Disqus