Gör om, gör rätt

Jag tror på människor.

Genom åren har jag haft tur nog att arbeta med många duktiga och engagerade personer som har lärt mig en viktig läxa: rätt person på rätt plats är ingenting som kommer av sig själv. En person som inte gör nytta behöver inte vara fel person. Det kan lika gärna vara fel plats, och då har man en enkel väg ur knipan: gör om, gör rätt.

Att bygga organisationer, där man lägger till medarbetare efter medarbetare, är inte som att bygga lego. Bitarna passar helt enkelt inte alltid varandra, och ibland är en person inte duktigare än omgivningen tillåter. Då gäller det att lösa upp knuten snabbt – allt annat är slöseri med tid, resultat och resurser, för att inte tala om illamåendet sådana frågor kan orsaka alla inblandade.

Vi chefer är organisationens maskinister som ska smörja och underhålla en komplicerad apparat av viljor, ambitioner och känslor så att det ger resultat.

För egen del arbetar jag med några enkla tumregler med mina medarbetare.

I början, när någon är ny för mig, försöker jag arbeta så nära inpå som möjligt. Det är ett sätt för mig att lära känna människan, men också ett sätt att visa vad jag tror på och tycker är viktigt. Men framför allt är det ett tillfälle då jag lär mig vilka instinkter personen har – vart hans eller hennes goda omdöme leder. När jag tror att jag har förstått åt vilket håll dessa instinkter leder, vilka val omdömet driver en medarbetare till, försöker jag hitta uppgifter, utmaningar och ansvar som passar personligheten. Don efter person.

Det blir naturligtvis inte alltid bra jämt och inte direkt, men att bygga med människor är en process som måste få mogna långsamt. Och även om det inte går bra, intalar jag mig, kan det inte finnas något bättre alternativ än att visa att man vill, orkar och försöker. Vem vill vara på ett företag som ger upp på en? Vem vågar satsa om man inte får mer än en chans?

Genom att inte ge upp har jag haft förmånen att se många personer hamna mer och mer rätt – och glädjen att se dem växa vidare.

På Axis har vi en enkel filosofi. Människor får förtroende tills de bevisar att de inte är värda det. De är duktiga till de själva bevisar motsatsen och alla har rätt att göra fel bara man lär sig.

Att se människor växa med uppgiften är härligt. Men ännu viktigare är att vi chefer låter våra medarbetare lyckas och att vi ger dem förutsättningarna att vara framgångsrika.

Det är det som är är vårt jobb.
Comments