Hur brett är ett band?

Jag sitter och förbereder mig. Familjen sover och sekunderna tickar snabbare och snabbare mot midnatt; det enda som bryter den sena kvällsfriden är fläkten från min dator.

I morgon bitti ska jag hålla en utbildning för mina kinesiska kollegor. Vi kör med webbtjänster och distansmöten. Oftast fungerar det bra, men den här gången undrar jag med viss bävan. Kommer bandbredden att räcka?

Frågan verkar säkert inte så viktig, men för min del är den helt avgörande.

I vårt arbete med att etablera kontor på både möjliga och omöjliga platser ingår bandbredden som en nyckelkomponent. Den är en förutsättning för att vi ska kunna behålla vår strategi – att hålla en global organisation med en snåldriven, centralt placerad tjänsteplattform som görs tillgänglig över de internationella nätverken. Alla de där trebokstavsakronymerna – från CRM till ERP – ska in i tråden och ut på andra sidan, helst utan fördröjningar eller märkbara konsekvenser.

Det senaste årets jordbävningar i Asien, med kraftiga driftstörningar i nätverkstrafikensom följd, har visat att det är ett bräckligt resonemang,och jag grunnar ständigt på redundansen.

Visst skulle vi kunna ha IT-personal på plats i alla tidszoner, men att krydda våra kontor med lokala och – märk väl – verksamhetskritiska servrar lockar inte alls.

Tvärtom vill jag ha bra och tillförlitlig bandbredd globalt, helst till priser som leverantörena betraktar som rena rånet.

Men i morgon är det alltså dags för en genomkörare med den ena av våra två största utmaningar i frågan om att göra banden breda nog. Kineserna vet nämligen att ta betalt. I den mix mellan kommunism och ultrakapitalism som tycks råda är breda band riktigt dyra.

Dyra nog att provocera fram den mest kreativa ådran hos mina nätverksexperter.

Kanske dyra nog att få mig att byta strategi.

I morgon bitti har jag ett flera timmar långt arbetsmöte med mina kollegor, där vi ska hårdköra grafiskt krävande lösningar över nätverk som behöver tåla att belastas.

Punkterna på agendan är många, och jag vill gärna tro att det enda som fördröjer oss är tiden det tar för oss att bli överens.

Just nu förbereder jag mig för att det kanske inte blir så. Det kanske i stället blir så att jag för mina kinesiska kollegor blir känd som "Svensken som frågade 'ser ni något?'"
blog comments powered by Disqus