Internets bakgårdar

Datorvärldens planlösa glidare drar runt i det som kallas the world wide web (www). Denna världsomspännande väv av datorer utgör internets glittrande och stjärnbeströdda delar; nätverkets Sunset Boulevard eller Broadway om ni vill.

Www är ofta både snällt och enkelt - med ett klick tar man sig till nya jaktmarker, nya vyer att beskåda. Lika ofta blir det tyvärr en livlös plats för de trogna återbesökarna, nervlöst på samma sätt som svensktoppen eller fm-rock. Bra för slöanvändaren, men ingenting för entusiasten. Många gånger blir internet en synonym för denna mittfåreversion, denna varken eller-del, av den digitala världsbilden.

De andra företéelser som också befinner sig under paraplynamnet Internet har all anledning att känna sig förolämpade. Bortsett från elektronisk post, som på allvar har etablerat sig i människors vardag, finns nämligen flera andra livliga (om än mindre glassiga) möjligheter att komma i kontakt med levade varelser via datorer.

Kriminell dynamik
Den kanske livfullaste av alla kontakter äger rum i de så kallade nyhetsgrupperna (news groups). En nyhetsgrupp är i själva verket en diskussionsklubb där personer med vissa gemensamma intressen får möjlighet att hata eller hylla varandra - oftast båda delarna.

Diskussionsgrupperna lever i skuggan av de mycket mer uppmärksammade än www-sidorna. Tack vare det kan helt andra element växa och frodas - dynamiken och friheten är större än på www.

Det gäller såväl positiva som negativa saker - man hittar grövre nakenbilder, men ofta också kunnigare diskussionspartner. Modigt blandas med det mer dumdristiga på ett oförskräckt sätt, och behöver man komma i kontakt med kunniga personer inom bisarra specialområden kan dessa nyhetsgrupper vara rätt plats att börja på. Det spelar ingen roll om man är intresserad av musik eller parapsykologi; alla intressen har sina anhängare.

Nyhetsgrupperna rymmer dock mer än så. Det är exempelvis här en stor del av nätets beskedligt hobbykriminella har sina mötesplatser. Utöver text och bilder kan nyhetsgrupperna skicka program, vilket leder till att en del "diskussionsgrupper" i själva verket är detsamma som programbytarklubbar.

Fackmannamässiga amatörers ord
Det är inte alla internetoperatörer som erbjuder sina abonnenter tillgång till dessa globala diskussionsgrupper. För dem som ändå vill delta finns omvägar via de traditionella www-sidorna, till exempel sökmotorer där man söker på vissa nyckelbegrepp som avhandlas i diskussionerna.

Man måste vara medveten om att de som deltar i diskussionerna är amatörer, med en ibland påtagligt fånig lust att förlöjliga sina meningsmotståndare. Vill man enbart ta del av kvalificerade inlägg kan man i stället abonnera på innehållet i en så kallad listserv - en mer akademisk diskussionsgrupp där (ofta) fackkunniga diskuterar frågor från arkeologi och kvantfysik till religionsteori. Inslagen postas direkt till deltaranas epostadresser, och även här får de som känner sig manade delta. Charmen med dessa grupper är dock att de fungerar som informationskällor - god netikett kräver därför att man är återhållsam med bidrag (åtminstone är mån om deras kvalitet).

Det är ett ansvar man i och för sig för klokt i att axla även i de mer folkliga nyhetsgrupperna - många publicerade bidrag till trots.

Adresser till nyhetsställen på www:
http://www.dejanews.com/ (En sökmotor som berättar vilka inslag i världens nyhetsgrupper som behandlar det man letar efter - bra ställe att börja leta på.)

http://www.liszt.com/ (Sök på listservrar (diskussionsgrupper där bidragen skickas till deltagarnas epostadresser) som avhandlar det du är intresserad av. Man kan också nå andra diskussionsgrupper.)

http://woodstock.stanford.edu:2000/ (Abonnera på utdrag ur de mer folkliga nyhetsgrupperna - ange nyckelord och få bidragen skickade till din epostadress.)

http://www.cen.uiuc.edu/cgi-bin/find-news (En enkel sökhjälp för den som vill hitta en nyhetsgrupp (till skillnad från dess inslag) där vissa frågor manglas.)

http://tile.net/listserv/ (Ännu en sökmotor för listservrar - lättillgängligt uppdelad på flera olika alfabetiska listor.)

ftp://dftnic.gsfc.nasa.gov/general_info/mailing_lists.doc (Ger en lång textlista på olika listservrar (diskussionsgrupper där bidragen skickas till deltagarnas epostadresser) över hela världen.)
blog comments powered by Disqus