Internet som uppslagsverk

Världens vetande är bara ett musklick bort - i bästa fall. För det mesta måste man nämligen nöja sig med högst värdsligt vetande, när man är på jakt efter kvalificerad kunskap i det intellektuella datormörker som kallas Internet.

Vill man kan man betrakta Internet som en jättelik uppslagsbok över världens datoriserade kunskap. Mestadels är Internets information kunskap lämpad för Trivial Pursuit, men glest utstrött på de vidsträckta digitala ytorna av nonsens finns enstaka korn av guldkantad kunskap.

Kunskap mot pengar
Exempelvis börjar de stora uppslagsverken i världen så sakteliga använda Internet som en distributionskanal för säljbar kunskap. Anrika Encyclopædia Britannica, med säte i Chicago, erbjuder världens kunskapstörstande massor tillgång till sin databas mot betalning. Ett års tillgång via Internet kostar 175 dollar för privatpersoner, 120 dollar för studenter och 350 dollar för företag.

Troligen är emellertid bara ett fåtal personer beredda att betala mer än en tusenlapp för någonting som inte ens syns i bokhyllan. I stället letar sig antagligen de flesta till de betydligt billigare och också betydligt mindre pålitliga gratis-uppslagsverken på nätet.

Billigare och sämre
För tillfället erbjuds nämligen en hel del ambitiösa världsbilder till beskådande - helt kostnadsfritt. Något man inte behöver leta länge efter är tvåspråkiga ordböcker. Det kryllar av möjligheter att exempelvis översätta engelska till norska eller svenska till finska.

Olika specialordlistor är också lätta att hitta - än så länge rör det sig mest om tekniska ordlistor (och då naturligtvist datortekniska sådana), men med tiden lär man kunna ha ett helt referensbibliotek inom räckhåll via ett antal musklick.

Vänliga själars kunskap
Är man envis eller utrustad med en viss portion tur kan man hitta riktigt bra lexika från hedervärda och pålitliga källor. Ett exempel är den svensk-finska ordboken, som Skolverket ligger bakom. De erbjuder också ett svensk-engelskt och ett estniskt-engelskt lexikon. Man får bland annat veta hur ord uttalas och böjs, samtidigt som orden sätts i ett sammanhang.

När det gäller de mer allmänna uppslagsverken kan man emellertid inte riktigt lita på upphovsmännens kompetens eller avsikter. Man får med andra ord ta den information som bjuds med en nypa salt.

Trots detta kan man utan större svårighet hitta riktigt roliga och intressanta lexika, där sägner och gammal folktro blandas med mysticism och ockultism. I denna del av det digitala världsalltet finns också en ambitiös genomgång av vår fornnordiska mytologi.

Grisförädlingens sköna konst
Slutligen finns de mer allmänna uppslagsverken som berättar om allt från länder till bilmodeller. En stor del av de här uppslagsverken är gjorda med en god portion humor. På ett ställe får man sig en ordentlig lektion i grisförädling till livs.

Ett tips till den uppslagsintresserade är emellertid att börja med att besöka Netscapes hemsida och ladda ner deras nya program Netscape 2.0. Tack vare denna nya version får många uppslagsverk - och andra platser i Internet - helt annorlunda utseende. Innehållet är visserligen detsamma även om man använder äldre versioner, men förpackningen är nog så viktig.

Det vet alla som vill studera grisförädling över Internet.

Adresser
http://home.netscape.com/comprod/mirror/index.html (Netscapes hemsida, där man kan ladda hem den nya programvaran Netscape 2.)

http://www.eb.com:195/bol/ft/freeTrial.html (Sju dagars gratis prövotid av Encyclopædia Britannica.)

http://www.nada.kth.se/skolverket/lexin.html (Skolverkets svensk-engelska, svensk-finska och engelsk-estniska lexikon.)

http://www.cs.uh.edu/~clifton/encyclopedia.html (En encyklopedi över internetsidor och information som kan hittas i Internet - rekommenderas varmt. Man kan bland annat nå ett hav av information om svinförädling.)

http://www.odci.gov/cia/publications/95fact/index.html (World fact book - uppslagsverk med länderartiklar som ger en överblick över länders styresskick, ekonomiska situatuation, geografiska läge, tekniska status etc.)

http://www.euro.net/innovation/Finance_Base/Fin_encyc.html (Finansiellt lexikon.)

http://www.bart.nl/~micha/ (Lexikon med artiklar om folklore, mysticism, ockultism och mytologier - behandlar bland annat nordisk mytologi. Väl värt ett besök.)

http://www.pedc.se/kompass/leta/leta.html (Internetkompassen - en svensk informationscentral.)

http://math-www.uni-paderborn.de/HTML/Dictionaries.html (Lång lista med olika lexika.)
blog comments powered by Disqus