Vad kan man ha det till?

En fråga om Internet är vanligare än alla andra.
- Men, vad kan man ha det till?
- Vadå ha? Hur menar du? brukar jag svara medan svetten tränger fram. Ibland är det nämligen bäst att låtsas som om man inte förstår. Vissa frågor kan faktiskt inte besvaras.
- Ja, vad har man för nytta av det där nätet?
- Nytta av? ler jag medan armsvetten börjar droppa.


Och så fortsätter det, för såhär i inledningen av en helt ny epok kan man inte förvänta sig att ha saker till någonting. Ibland måste tekniken få leva ett helt eget liv i väntan på att någon fantasirik person kan fylla den beundransvärda och majestätiska tekniken med mening och innehåll - en själ om ni vill.

Och i väntan på att så ska ske får vi hålla till godo med det kvalitativt varierande och ofta själlösa material som idag befolkar Internet.

Vad vi får nöja oss med under tiden
Vissa saker är lättare att nöja sig med än andra. Om man ser på den svenska veckotodningsmarknaden förstår man vad som säljer: skvaller och kändisar.

Om man tror att det är någon skillnad på skvallerlustan och kändisjagandet i Internet bedrar man sig. För första gången kan nu hela världen samtidigt samsas om de heta diskussionerna och ha ett jättelikt, globalt kafferep - med tillhörande snaskande i andras privatliv och kändisars förehavanden.

En service som exempelvis erbjuds är långa listor på vilken kändis som är gift med vilken. Man bara kryssar sig fram mellan namnen och får på så vis veta allt som tänkas kan om äktenskap i den kändare delev av världen (dvs Hollywood med omnejd).

Men inte bara snask
En annan sak Internet är förnämligt på är som reklampelare för TV-program, filmer och aktuell musik. Ja, inte bara reklam för den delen. Matnyttig information också - förutsatt att man är ohjälpligt fast i en TV-series grepp.

Tänk dig följande skräckscenario: Du både missade och glömde spela in det senaste avsnittet av Star Trek, Arkiv X, Skål - ja, du förstår - och bara måste få veta vad det handlade om. Vem dog? Varför? På ett par minuter kan du vara i USA och ladda hem en lång avsnittsguide, alltså en text som avsnitt för avsnitt berättar vad som hände, vilka skådespelare som var med, när programmet sändes etc.

På samma sätt hittar man enorma mängder information om nya filmer och rockgruppers förehavanden runt klotet.

Inte bara dunkadunkagenerationen
I många fall tar man upp gamla TV-serier och filmer också - Mannen från UNCLE tas till exempel upp bland alla serier som behandlas.

Och vill man ha lite mänskligare kontakt kan man ögna igenom en guide över Londons teaterföreställningar, med allt från musikaler till Shakespeare-dramer. Man får till exempel snabbt veta att musikalen Miss Saigon spelas på fyra ställen i världen, vad föreställningen handlar om, vart man ska ringa om man vill beställa biljetter och vad dessa kostar.

Undrar någon kan jag för övrigt berätta att The Mousetrap av Agatha Christie fortfarande spelas, trots att den hade premiär redan den 25 november 1952.

Underhållning och skvaller
Den lättsmälta underhållningen sipprar in överallt och lever sitt eget frodiga liv. Finns det överhuvudtaget förutsättningar för liv på en plats, så nog frodas underhållning, kändisar och skvaller, det är ett som är säkert.

Men jag klagar inte, tro för allt i världen inte det.

Herregud, skräpmat, skräpfilmer och skräp-TV är mitt liv.

Adresser
http://ballet.cit.gu.edu.au/Movies/couples.html (En lång lista på berömda personer som är gifta med andra berömda personer.)

http://american.recordings.com/wwwofmusic/ubl.html (En lång lista med rockbands hemsidor, där biografier, recensioner och annat ovärderligt samsas)

http://www.uktw.co.uk/ (En sammanställning över de engelska teatrarna, bland annat produktionerna i West End, där Londons musikaler uppförs. Man kan få informations om priser, föreställningars längd och innehåll. Dessutom finns telefonnummer till biljettkassorna.)

http://www.msstate.edu/Movies/ (En filmguide med recensioner, listor över skådespelare, korta biografier.)

http://pmwww.cs.vu.nl/service/sitcoms/ (Lista över amerikanska halvtimmeskomedier som Skål. Man kan ladda hem information om avsnitt, vad de handlar om, vilka skådespelare som var med, när avsnitten sändes etc.)

http://www.slip.net/~scmetro/tv.htm (Lista över amerikanska TV-program som Star Trek, Arkiv X, Mannen från UNCLE etc. Man kan ladda hem information om avsnitt, vad de handlar om, vilka skådespelare som var med, när avsnitten sändes etc.)
blog comments powered by Disqus