Världens största skrivbord

Internet har börjat ta form som ett fullfjädrat och heltäckande tjänsteföretag. Information och avkoppling blandas med rena nyttotjänster, och förvandlar Internet inför våra ögon. Från ett tv-spel parat med en brevlåda håller detta världsomspännande nätverk på att transformeras till världens största och modernaste kontor - komplett med sekreterare, akvarium och morgontidning. Saknas någonting är det kontorets i och för sig kanske viktigaste pjäs: kaffekokaren.

Sekreteraren
Alla som har drömt om en egen sekreterare kan nu luta sig tillbaka och njuta av informationsålderns landvinningar. Än är de tjänster som erbjuds inte särskilt märkliga, men likafullt är de nyttiga. Ett exempel gäller företaget E-minder som erbjuder alla intresserade att gratis utnyttja företagets datorer som planeringskalendrar/sekreterare. Man talar om vad man vill bli påmind om, när detta ska ske och vilket besked man vill ge sig själv. På utsatt dag kommer så ett automatiskt meddelande per epost: mamma fyller år om tre dagar, det är bröllopsdag och biljettsläpp till ZZ TOP-konserten.

Är man som jag, dvs. läser sin epost men glömmer titta i vanliga almanackan, är detta en fantastisk tjänst (förutsatt att man inte behöver påminnelsen ett visst klockslag).

TT i hemmet
Spelkonstruktörerna och börsföretagen får ursäkta, det är nyhetsföretagen som har visat framfötterna i kampen om användarna (detta är för övrigt en intressant fråga: vad kallar man oss som utnyttjar internet, förutom netizens? Tittare? Läsare? Åhörare? Interaktörer? Skicka förslag till jonas.hansson@hd.se; vi kanske kan mynta ett nytt begrepp). Stora företag som CNN och REUTER har visat sig vara mycket lyhörda för det västerländska samhällets fixering vid snabba nyheter; allt fler företag publicerar sina senaste rön på internet - man erbjuds alltså uppdaterade nyheter dygnet runt, men detta är ingenting nytt.

Det relativt nya bland dessa nyhetsförmedlare är att de gör internets normala uppsökande verksamhet onödig. För närvarande erbjuder man användarna/tittarna/läsarna möjligheten att bygga om sin dator till en REUTER-linkande skärm. Datorn tar automatiskt kontakt med ett antal av Internets nyhetsförmedlare, kontrollerar om de har några nyheter att erbjuda sedan senast och laddar i så fall hem detta nya, som presenteras på skärmen.

För att detta ska fungera måste man ladda hem särskila program som nyhetsföretagen själva utvecklar - dessa är gratis för användaren. För närvarande erbjuder flera företag liknande tjänster, men de som fått störst uppmärksamhet är CNN:s tjänst Pointcast, där man bland annat presenterar nyheter från Wired (den första stora ezinen, ett magasin publicerat på internet), New York Times och Time Warners internettjänst Pathfinder (med Time, Peope och Money). Som en koppling till ett annat känt medium har man valt att kalla dessa olika nyhetskällor kanaler. Inom varje kanal specificerar man sedan själv vilken sorts nyheter man är intresserad av; allt från horoskop till teknik och sport.

För tillfället erbjuds bara amerikanska kanaler, men med tiden kommer säkerligen europeiska och svenska nyhetsförmedlare att erbjuda liknande tjänster. Jag menar, vi har ju fått hit både radio och tv...

Adresser
http://www.netmind.com/e-minder/e-minder.html (Påminnelsetjänst som skickar ett meddelande till dig när du vill om vad du vill.)

http://www.pointcast.com (CNN:s kostnadsfria nyhetstjänst per automatik. Macanvändare med 680X0-processorer kan inte ännu utnyttja tjänsten, men en version är utlovad under våren.)

http://www.micromat.com/mmcs/pagewatch/formpw.html (PageWatch bevakar dina favoritsidor och skickar email när de ändras.)

http://www.newslink.org/best.html (En bra sammanställning över amerikanska/internationella nyhetsförmedlare på Internet.)

http://netaddress.usa.net/ (Byt din epostadress mot en ny som du alltid kan behålla även om du byter internetleverantör här hemma. Du kan också tömma din post var du än befinner dig i världen.)

http://fishcam.netscape.com/fishcam/fish_refresh.html (En oumbärlig och ständigt uppdaterad bild av ett akvarium hos Netscape.)
blog comments powered by Disqus