En sofftrotters upprop

Att ta sig runt världen på åttio dagar är ingen stor bedrift idag - Phileas Fogg hade inte ens hunnit packa. På någon sekund besöker vi andra sidan jorden och efter lika lång tid är vi tillbaka igen. Tack vare internet är weekendresor plötsligt långa som evigheter - nu kan alla globetrotta från soffan på en eftermiddag.

Framtiden rycker närmare, åtminstone i nidbildlig mening.

Skräckvisionen av framtidens liv presenterades för bra många år sedan - alla skulle sitta i sina elektroniska hem, beställa mat via datorn, bara tala med andra genom bildtelefoner och utföra allt arbete över telenätet.

Flockens död
Att vistas utomhus skulle inte vara på modet, sades det. Den sociala människan skulle dö; varelsen som genom alla tider hade jagat i flock - oavsett om jakten gällde mat för dagen eller sällskap för natten - skulle ersättas av enstöringar i fyrkantiga celler, alla med var sin dator. Datatönten som högsta mode.

På grund av, eller möjligen tack vare, internet är vi för första gången i mänsklighetens historia i närheten av det livet.

Idealbilden visar världen som en sammanhängande elektronisk organism, vars delar är i ständig kontakt via mobiltelefoner, personsökare och internet. Delarna föredrar elektronisk kontakt framför den gamla modellen - det primitiva sättet att gå ut, träffa folk och byta bakterier med andra, kanske till och med motionera en eller annan gång, bara för att hålla kroppen vid liv.

Usla jag
Gudarna ska veta att jag föregår med gott exempel inför framtiden; jag är absolut ingen hurtig människa med stark önskan att röra mig. Tvärtom har jag förfinat sittandet till en konstart, gjort bekvämlighet till både mål och mening, trots att jag innerst inne ogillar bilden av en provrörsvärld där spindellika, muskellösa varelser reduceras från människor till dataoperatörer.

Jag försöker emellertid intala mig att jag lever enligt det engelska talesättet "If you can´t beat them, join them" (ungefär Om du inte kan besegre dem, förena dig med dem). Det skulle alltså vara bättre att ge sig hän åt alla avarter, än att försöka hindra framtiden från att inträffa.

I den andan ska vi ge oss ut och resa världen runt på framtidsvis - med internet. Vi ska ta oss ett varv runt denna vår gudomliga planet, och se hur världen ter sig via ett elektroniskt filter - när man rider från världsdel till världsdel på ryggen till en mus.

Varken svett eller salmonella
Denna form av resande kräver emellertid ett visst mått av förståelse från medföljande turisters sida. Ni får till exempel ursäkta att internets resmål ännu inte vare sig luktar eller smakar. Den som ser saken positivt inser att en virtuell resenär (en sofftrotter) faktiskt inte heller får malaria eller förlorar bagaget - eller behöver stå i kö för att bli lurad vid skumma växlingskontor.

Dessa delar av den virtuella verkligheten har inte uppfunnits än, men får genier och framtidsvisionärer ett decennium på sig, kan de säkert trolla fram något ur sina kaninhattar.

Med det sagt har vi bara att kasta loss, slita förtöjningarna och bege oss på en virtuell resa runt klotet - alla adresser finns nedan.

Efteråt...
Efteråt ska ni gå ut en sväng, även om det bara är till Konsum, för att jämföra elektronikens vindar med verklighetens. Tids nog faller nämligen miljön till föga för datorer, och ger latmasken i oss möjlighet att frodas och ta över. Tids nog, men inte än.

Fortfarande finns det lite forntid och grottmänniska kvar - även i mig.

Resmålen
Vi börjar med vädret i Sydafrika...

http://cirrus.sawb.gov.za/

...innan vi mellanlandar vid Libanons historiska byggnader...

http://www.lebanon.com/tourism/index.html

...på väg till Förenade Arabemiraten, alltid lika värt ett besök på vårkanten.

http://ns2.emirates.net.ae/uae/

Ingen jorden runt-resa är komplett utan ett besök i Thailand - "leendens land"...

http://www.cs.ait.ac.th/tat/

...där man får uppleva allt - till och med landets tågtidtabeller.

http://www.nectec.or.th/WWW-VL-Thailand.html

Är man i trakten får man inte missa Tibet...

http://coombs.anu.edu.au/WWWVLPages/TibPages/Travel/travel-faq.html

...för att inte tala om Vietnams konstutställningar.

http://sunsite.oit.unc.edu/vietnam/art.html

Vi struntar i Australien, och tar Nya Zeeland i stället - med Mauri och kiwifrukter.

http://www.cts.com/browse/jwb/index.html

På hemväg passerar vi Costa Ricas djungler - på grod- och ormjakt...

http://catalog.com/calypso/

...och via Canadas specialgjorda skrivbordstour (vad kunde passa bättre?) får vi uppleva landets miljöanpassade natur.

http://www.cs.cmu.edu/afs/cs.cmu.edu/user/clamen/misc/Canadiana/Travelogue.html

Slutligen landar vi i Norge - därifrån är det gångavstånd hem.

http://www.service.uit.no/norge/geographical.shtml

Den som inte tycker om min rundtur kan bygga sig en egen från följande sida med adresser och klickbara kartor:

http://www.w3.org/hypertext/DataSources/WWW/Servers.html
blog comments powered by Disqus