Oaser i Internet-öknen

Har du försökt hitta rätt i Internet på sistone? Utan att lyckas? Då är du med andra ord precis som alla andra besökare i denna djungel av information. Vilsen, men inte utom räddning!

Du har märkt en förändring - att surfa på internets svallvågor av information är inte lika kul längre. I ärlighetens namn har detta planlösa flanerande börjat tråka ut dig. Det räcker inte att mållöst bara "hamna". Som en människa på väg in i 2000-talet vill du styra ditt eget fordon, även i cyberrymden.

Det är nu du måste lära dig använda internet målmedvetet. Ta till dig dess positiva sidor och dra nytta av den hjälp som trots allt finns att få. Du kan nämligen snabbt ge upp tanken på att luffa fram på egen hand; i snårskogen kommer man ingenstans utan lift.

Oaserna
Runt omkring i denna informationsdjungel - eller kanske snarare strukturöken - finns hjälp i form av oaser där vilsna vägfarare är välkomna att söka stöd och vägledning. Dessa oaser eller informationscentraler består av kartor och kompasser över Internet. Ständigt fylls de på med ny information för din och alla andra vilsna vägfarares skull.

Som gäst har du möjlighet att söka i oasens arkiv. I bästa fall hittar du vad du söker, oavsett om du letar efter spel eller minutfärska nyheter. På någon minut får du listor med adresser till även de mest avlägsna av hörn.

Risken med dessa oaser som utan urskillning samlar "information", dvs även skräp och förkastligt, är att det dränker livets goda. Med andra ord råkar du i sämsta fall ut för inaktuella eller irrelevanta spökadresser - kompassriktningar till återvändsgränder.

Å andra sidan har du inget val. Oaserna, bra som dåliga, erbjuder den hjälp som finns att få.

Var snäll mot din oas
Varje oas har sitt eget sätt att sortera och presentera information. Sök dig fram tills du hittar en som passar dig och dina behov, och lär dig sedan dess finesser. Hjälper du oasens bibliotekarie på traven kan hon skänka dig nycklarna till många av internets städer.

Att börja med
http://www.yahoo.com/ (en av de bäst organiserade oaserna; låter dig leta efter kategorier)

http://www.opentext.com:8080/ (den sökmässigt kanske bästa oasen just nu)

http://dipmat.unife.it/Root/d-Bigsurf/02-Search_Engines (stor samling av olika oasers adresser)

http://www2.islandnet.com/~bedford/w3search.html (stor samling oaser som man kan söka i omedelbart)

http://www.acs.ryerson.ca/~journal/megasources.html (bra lista som kan överraska)
blog comments powered by Disqus