Bröd och smör

Mitt bolag har gett mig kollegor överallt och skyldigheten att hjälpa dem jobba effektivare. I normala fall bygger vi extremt nåbara lösningar på en globalt optimerad infrastruktur. Vi skapar förment vattentäta processer som skalar pengar, klargör otydligheter och hindrar bedrägerier. Vi bygger avancerade analyslösningar som visar marginalnyttan per insatt sekunds arbete.

Men i veckan fick jag en nyttig påminnelse om att smart bara räcker halva vägen. Ibland är det enda rätta en brutal retroinsikt: Bröd och smör kan vara en festmåltid.

Mina kollegor från Östeuropa var på besök. Tillsammans gick vi igenom alla smarta lösningar, kloka saker att göra och lägst hängande frukter för marknader i deras mognadsfas.

I rummet satt största delen av deras organisation – ett klyftigt och tajt gäng som nickade vid rätt ställen, skrattade åt rätt skämt och redan visste det mesta. I deras värld kan man inte vara fin i kanten. Är det något som inte funkar är de själva sina bästa drängar. Ingen brandkår kommer till undsättning i organisationen där alla har varje roll.

En stund in i mötet hade vi tagit oss förbi de kloka strategierna och komplexa insikterna. Det blev en kort tankepaus och jag bestämde mig för att göra reklam för vårt nya accessfundament.

Det är ett infrastrukturprojekt som rullat i arton månader. Målet för mitt gäng har varit skenbart enkelt: tillåt access till allt oberoende av plats, pryl och OS. Nu är vi timmar från lansering, och hela företaget har access på ett enklare sätt än någonsin förr – de vet bara inte om det än.

Med en webbläsare som enda tillhygge visade jag dem vägen in till det som vi tidigare i säkerhetens namn gjort krångligare att nå.

Rummet stannade. Denna tajta grupp av tusenkonstnärer var mil före mig, och det tog en stund innan jag insåg att detta skulle bli dagens höjdpunkt. Ingen smart strategi i världen kunde konkurrera med att de nu kunde komma åt alla lösningar från vad som helst på nästan varje plats. Ångdrivna vevtelefoner. Koleldade surfplattor. Virusbemängda internetfik. Allt är ok.

— I'm truly impressed! sade den första som yttrade sig med ansiktet fullt av ett enda stort leende.

Hans liv hade blivit enklare. Som mångsysslare med en stor marknad att hantera i stark tillväxt hade han just fått den värdefullaste gåvan av alla: mer effektivt använd tid.

Så strategier i all ära – det gäller att låta sig bländas av det som faktiskt betyder mest: att göra vardagen fiffigare för andra. Ibland är det härligt att bara njuta av gott utfört arbete av IT som hantverk. Sällan har bröd och smör smakat så gott.
blog comments powered by Disqus