Den svenska tillväxten

Världen bortom sladden blir större för varje dag. Hela tiden läggs nya bidrag till den redan stora högen hemsidor och händelser i internet.

I begynnelsen - ni vet då för något år sedan - var alla mottagare. Det räckte att delta i internethysterin som betraktare, passiv åskådare.

Idag, när det kommersiella internet hunnit bli två år, befinner sig kulan i ett annat fack i livets roulettehjul. Det räcker inte längre att bara flukta. Det som tidigare var spännande på håll är idag vardag för allt fler. Epost, till exempel, är inte längre exotiskt. Hela fundamentet för mänsklig kommunikation håller på att byggas om och bytas ut, vilket har borgat för nästa fas i utvecklingen: deltagandet i stället för passivt betraktande.

Egen hemsida är plötsligt också vardag. Man har en plattform för sina intressen och åsikter - åsikter som kanske inte ryms någon annanstans. Inte minst i Sverige är detta tydligt. Varje dag kommer nya bidrag till den redan högst brokiga skaran hemsidor - av högst skiftande kvalitet.

Kungliga Biblioteket i Stockholm har insett att utvecklingen håller på att rusa ifrån dem och alla andra som känner ett samhällsansvar för hur information sprids, under dessa de sista åren av det andra årtusendet efter Kristus. I ett försök att dokumentera nybyggandet och de första skraltiga hyddorna till hemsidor - bland annat för framtida forskares skull - har KB bestämt sig för att spara alla svenska hemsidor på nätet.

Detta beslut kommer samtidigt som tillflödet av nya svenska hemsidor på nätet är större än någonsin.

Ponera att...
Säg att man lyckas. Säg att KB förmår samla på sig alla svenska hemsidor, åtminstone under en viss tidsperiod; vad kommer framtidens forskare att kunna behandla i sina avhandlingar om hundra år?

Vill man skumma lite på ytan i denna svenska flod av nätbundna nybyggare är bästa stället att börja på den svenska universitetsvärlden. Där finns en dagligt uppdaterad lista över nya svenska hemsidor. Listan är inte fullständig, men ger ändå en fingervisning om hur fort det går. Bara i måndags kom ett sjuttiotal nya svenska adresser in. Med den takten tar det visserligen 350 år innan alla svenskar har var sin hemsida - det medger jag motvilligt - men sjuttio om dagen gör ändå drygt 25000 på ett år.

Bland dessa helt nya alster varvas pärlor med präktiga måndagsexemplar. En hastig titt visar att världen består av en mängd fantaster som plötsligt har upptäckt en ny plattform att propagera ifrån. Bara under denna enda måndag hittar man tips om hur man odlar fuchsior, den "största samlingen av bilder på moderna trafikflygplan på nätet" och en sida som bör värma Lars Vilks' hjärta: Nimis och Arx finns numera i internet.

Mitt ibland dessa fantaster finns den vanliga uppsjön med reklam för banker och budcentraler och andra lycksökare som vill åt våra pengar.

Ta en chans att ikläda dig rollen av framtidens mediaforskare. Se idag vad de kommer att se på om hundra år, men gör det online - live, i direktsändning. Om inte annat stöter man kanske på den där andra kufen som delar ens skumma intresse för näsdroppar :-).

Adresser
http://www.sunet.se/sweden/main-sv.html (En förteckning över svenska hemsidor på internet, sorterad ämnesvis.)

http://www.sunet.se/sweden/vadnytt.html (Nya adresser i Sverige - en lång lista med nytt varje dag.)

http://www.algonet.se/~stalberg/mstihome.htm (Hemsida för den travintresserade.)

http://www.blommogram.se/1/bestallning.html (För den som vill blommografera från internet.)

http://www.itsyd.telia.com/wilmertown/ (En skånsk central på nätet - tidtabeller och sportnyheter varvas med mat- och drycktips.)

http://www.aim.se/art/Nimis_Arx/ (Lars Vilks plattform i landet internet - läs om hans nya stat Ladonia.)

http://www.universum.se/meatinfo/ (Köttinformation med recept och nyheter om kött - något inför grillsäsongen, kanske?)

http://www.du.se/~d95jth/schafer.html (Allt man kan vilja veta om schäfrar - eller i alla fall ett ambitiöst försök...)

http://www.meterfilm.se/realworld/ (Besök lägenheten i The Real World, anmäl dig själv, läs resumen från förra besöket i verkligheten på TV - en sida för personer som vill ha surrogatliv via TV.)
blog comments powered by Disqus