Exitstrategier

Min pappa är praktiskt sinnad. Han började planera för sin död redan i fyrtioårsåldern. För hans del var det ingenting sorgligt – bara en praktisk omständighet att ta hänsyn till.

Eftersom äpplet inte faller långt från trädet har jag blivit samma andas barn och har en utpräglad benägenhet att börja med slutet.

Särskilt tydligt blir detta när vi förhandlar kontrakt med nya leverantörer.

Det ligger inte för mig att vara hoppig. Jag värderar tvärtom att kunna ha långa relationer med leverantörer så länge det är klyftigt för alla inblandade. Fördelarna är tydliga – man lär känna varandra och förlåter varandras misstag. Det är särskilt viktigt eftersom myten att kunden alltid har rätt faktiskt inte stämmer. Som kunder har vi rätt att ställa krav på att arbeta med duktiga leverantörer, men det betyder inte att vi alltid är duktiga beställare.

Därför är det ibland skönt att luta sig tillbaka mot längre relationer där leverantören inte är avsevärt mycket bättre leverantör än vi är beställare. Tvärtom tror jag att lika barn leker bäst – och att man inte ska ha en överdrivet arrogant tro på att man som kund alltid ska ha sin vilja igenom.

Samtidigt händer det naturligtvis ganska ofta att vi skriver avtal med nya leverantörer. Bland det första och viktigaste vi som köpare gör när vi lär känna nya företag är att tydligt definiera hur vi ska skiljas åt. För hur ohoppig och långsiktig man än är riskerar alla relationer trots allt att så småningom ta slut.

Och det är som vänner man ska bli överens om hur skilsmässan ska skötas.

Genom åren har jag insett att arbetsmetoden inte är helt typiskt. Många leverantörer höjer lätt oroat på ögonbrynen när jag i samband med avtalsförhandlingar lyfter fram frågan om hur vi på bästa sätt kan avbryta samarbetet. Jag antar att de ser framför sig hur en lång införsäljningsprocess och en påfrestande avtalsförhandling leder till ett uppdrag på tre timmar som sedan direkt avbryts.

Då får jag förklara att vi helst inte vill behöva använda kontraktets formuleringar alls – och om de används är det mest i samband med en högst teoretisk konflikt. Annars hoppas jag att kontrakt och formuleringar i lugn och ro ska få samla damm.

Därför, säger jag med viss omsorg, är det väl lika bra att vi bestämmer oss för hur den där konflikten som ingen vill ha skulle hanteras, redan i inledningen av relationen när vi är vänner. På det viset inbillar jag mig att vi undanröjer ytterligare ett hot mot en långsiktig och ömsesidigt vettig relation.

För pappas del tycks exitstrategin funka. Han fyllde sjuttiofem tidigare i år och visar inga tecken på säga upp något kontrakt i närtid. Duger det som livsfilosofi duger der som leverantörsfilosofi också.
blog comments powered by Disqus