Resebyrån Internet

Sommaren närmar sig och internets kanske första riktigt stora vintersäsong ebbar långsamt ut. Det medför att vi förmodligen kommer att besöka landet bortom sladden i mindre utsträckning (internet är fortfarande huvudsaklingen en inomhuslig värld), kanske till förmån för frisk luft, fågelskådande och semesterfirande.

Vet man bara var man ska leta kan man emellertid ha stor nytta av internet även i sammanhang som rör typiska vår- och sommarsysslor utomhus.

Reseguide
Den kanske omedelbart största nyttan man kan ha av internet är som turistbroschyr. En mycket stor del av världens länder har nu blivit duktiga på att presentera sig i digital form; internet har med andra ord blivit ett naturligt fönster in i olika kulturer och de särarter som erbjuds. Nu ska man naturligtvis vara medveten om att det är reklam länderna ebjuder och inga odiskutabla sanningar, men ser man ländernas material som elektroniska reklambroshyrer har man en rik flora att botanisera i.

Några som sedan länge har insett möjligheterna med internets direktkanal in i svenska hem och hushåll är resebyråerna. Den som vill hitta billiga resor i sista minuten får sedan mer än ett år tillbaka snabbare information via internet än i tidningens reseannonser; är man beredd att betala några kronor får man dessutom hjälp att hitta den för tillfället billigaste resan till det resemål man är intresserad av.

Internet kan numera alltså förse oss med både resmål och (förhoppningsvis) ett överkomligt pris.

Språket inget problem
Nästa problem för den resesugne brukar vara språket - förutsatt att man inte åker till länder där alla menyer redan är begripliga på ett eller annat sätt. Det är inte alla som vet att kofta är en indisk maträtt som påminner om köttbullar.

Detta är inte heller ett problem i dagens digitalt utbudsrika värld. Tack vare internets självinstiftade insitut för resespråk kan alla enkelt lära sig grundläggande reseitalienska, resegrekiska eller reserumänska för semestern. Fraserna spelas upp via datorns högtalare så att vi internetelever snabbt kan lära oss hur det ska låta. Översättaren fungerar inte bara från svenska, utan också ett stort antal andra språk; idealiskt för den som vill testa eller fräscha upp sina kunskaper i ett språk man en gång i tiden trodde sig behärska.

Resan hindras nu bara av en sak: pengarna - ska man växla nu eller närmare utresedagen? Internet erbjuder självklart en möjlighet att omvandla svenska kronor i andra länders valutor och tillbaka - den som är intresserad kan se hur valutakursen har utvecklats, och på det viset själv försöka bedöma när det är mest fördelaktigt att växla.

Resten då?
Världen utomhus består inte bara av resor, och det gäller naturligtvis också internet. Den som är intresserad av trädgårdsodling har sitt eldorado, den som vill meka hittar sina bildelar och den som ägnar sig åt att kryssa fåglar når enkelt sina meningsfränder.

Trots att det nu börjar bli varmt och ljust utomhus kan det alltså visa sig vara värt besväret att än en gång besöka landet bortom sladden; internets utbud är nu rikt nog för att till och med tilltala ljusberoende, sommarlängtande svenskar.

Adresser
www.travlang.com (Lär dig överleva på ett nytt språk + mycket mer för dem på resande fot!)

www.olsen.ch/cgi-bin/exmenu (Växla pengar och se hur kurserna förändras.)

www.torget.se/sista_minuten/ (Sistaminutenresor från flera olika resebyråer presenteras här.)

www.interjet.se (Boka flygbiljett över internet.)

www.sys1.com (Flyginformation från hela världen.)

www.yahoo.com/Regional/Countries/ (Massor av länkar till information om världens enskilda länder.)

www.bildelsbasen.se (Hitta reservdelar till din bil - täcker bilskrotar över en stor del av Sverige.)

www.club300.se/ (Hemsida för fågelskådare och ornitologer som är eller vill vara med i klubb 300 - föreningen för dem som sett 300 arter. Bästa skådarplatserna listas.)

www.synapse.net/~ew1/ (Allt för amatörträdgårdsmästaren!)
blog comments powered by Disqus