Flyttlasset går

Jag står med näsan i en flyttkartong. Det senaste halvåret har avdelningen anställt sex personer, intervjuer är bokade för kommande kollegor och annonserna för sommarens erövringar ligger för tryck. Att vi inte längre får plats är inte så konstigt. Att skaffa lokaler till tillväxtbolag är som att köpa kläder till ungarna. Ingenting passar. Det är antingen för stort eller för litet.

Våra nuvarande lokaler är hursomhelst för små, och den här gången är det jag och de mina som i sann pionjäranda ska expandera bolagets horisonter. Vi flyttar in i ett hus femtio meter bort; det är med andra ord måtta på visionerna.

Jag har respekt för tillväxten. Många nya kollegor ska in i kulturen, in i arbetet och hitta sin plats, sitt sätt att bidra. I livet före Axis var jag med om att växa för fort – så fort att bolaget körde i diket. Vi hann inte med. Nya kollegor anslöt fortare än vi kunde ta hand om dem. Det är ett misstag jag inte tänker göra om.

Jag lyfter blicken från flyttlådan och ser en annan kartong. Den har stått under mitt skrivbord så länge att jag knappt märker den längre. Som en kvarleva efter flytten från jobbet som körde i diket – en flytt som är över tio år gammal – fungerar flyttkartongen som en ständig påminnelse att färdas försiktigt, att aldrig glömma konsekvenserna av den fartblindhet som drabbade hela landet i slutet av nittiotalet.

Jag har slutat oroa mig sedan ett ganska bra tag nu; den här gången har vi bra koll på läget. Men jag trivs med blicken i backspegeln; den är en länk till sämre tider och hjälper mig behålla ett sunt perspektiv så att vi kan fortsätta lyckas även i framtiden.

I informationsmötet med avdelningen då alla fick veta att vi skulle flytta rådde jag dem att packa lätt. Att bara ta med det allra nödvändigaste och vara beredda på att manövern kommer att vara regel snarare än undantag. Går allt som vi tror är det inte sista gången vi rör på oss.

Med näsan i flyttkartongen på nytt tar jag tag i högen med det som mina barn skulle kallat ovärderliga skatter och lägger i papperskorgen i stället. Framtiden i ett tillväxtbolag nås bäst med ryggsäck på ryggen och vandrarkängor på fötterna.
blog comments powered by Disqus