Packlista på resan in i framtiden!

Framtiden vill de flesta till. De senaste åren har tyvärr dystergökarna tagit över reseledarskapet och tävlat om att ta oss till den mörkaste och eländigaste gränd de kan hitta. Ni känner säkert igen det själva. Krigsrubrikerna avlöser varandra. Terror, oljekris och bolånebubblor räcker inte. Nu ska marknadsavdelningen dessutom ta över IT. Inte nog med att världen går under – vi blir dessutom snart arbetslösa.

Nåväl, misströsta icke. Jag har gjort en packlista med bra egenskaper och kompetenser att ha med sig in i en helt annan framtid. Det senaste tjugo åren har jag rest i tid och rum för mina arbetsgivare – från historia till framtid, från överblick till nanometernivå. Efter två decenniers strategiarbete, utfört med en kombination av lupp, teleskop och tidsmaskin, har jag lärt mig en viktig läxa.

Alla strateger har fel. Alltid. Följ bara de råd du har nytta av.

När livets surkart sätter agendan är det en bra sak att minnas. Vill man ta sig till den roligaste framtiden måste man i stället angripa problemet på ett annat sätt. De flesta går vilse i en vanföreställning att framtiden är en plats - ett scenario, en konkret situation – som man kan ta sig till. Det är den inte. Framtiden är en process, ett oändligt legobitsbygge utan bruksanvisning. Ingen har planen.

Det betyder inte att man måste stå utan verktyg när framtiden väller fram – bara att man måste se om sin packlista omsorgsfullt. För oss som rör oss i IT-världen är detta extra viktigt; förändringstempot är så enormt.

Här är min egen packlista som jag hoppas och tror ska ta mig rätt och hjälpa mig ha kul på vägen mot en framtid i teknikens tjänst. Håll till godo! Vi räknar väl ner som David Letterman alltid gjorde?

10. Fastna inte i en driftform; häng med när världen byter skepnad. Visst, inget slår en obackad maskin under skrivbordet – eller egen serverhall för den delen – men när molntjänster tar över utvecklingsmiljöer och drift behövs guider på den resan. Den som bäst behärskar tekniken får vara med och styra.

9. Lär dig nätverk. I en ekonomi som är beroende av global prestanda är nätkunskap på protokollnivå en bristvara.

8. Ta säkerhet i näten på allvar – och de legala aspekterna. Lär dig mer om lagkrav för personuppgifter så att du vet vad man får göra och lär dig hur man med teknik ligger på rätt sida om dessa krav!

7. Integrerationskunskap fortsätter äga. I en molnekonomi driftas allt överallt, och värdet får man ut genom att få information att samspela oavsett driftform, men med bibehållen säkerhet och nätprestanda. Japp, allt hänger ihop.

6. Rör dig upp i värdekedjan. Bygg dina personliga nätverk inom bolaget och var inte fin i kanten. Ut där beställare, användare och kunder är. Det är bara affärsnytta som räknas.

5. Hoppa inte på allt bara för att det är nytt. Lär dig i stället trolla med standarder och grundläggande teknik som alla kan använda. Att bygga med det nyaste som ingen kan använda är meningslöst om det står i konflikt med affärsnyttan.

4. MEN: var inte sentimental. All teknik dör så småningom. Häng med i tid till nästa trend eller hoppas på ett jobb på tekniska museet.

3. Inte bara tål förändring – älska den. Häng inte läpp när ditt favorit-OS byter skepnad. Var i stället först med att ta reda på hur man arbetar runt problemet. Affärsnyttan, minns ni den?

2. Var. Nyfiken. På. Allt. Affär? Jajamensan! Ny teknik? You bet!

1. Sluta tro att någon annan har planen. Spågummor, schamaner och strateger bor på samma planet. Driv på åt det håll du vill. Du kan påverka mer än du tror!

Som ni ser går det mesta ut på att det bara är affärsnytta som räknas – att göra sig relevant som teknikarbetare innebär att välja efter värde, inte sentimental fantasi. Så bygger man sin egen framtid. Den som har roligast vinner!
blog comments powered by Disqus